CQ DX Marathon

Každoročníí soutěž DX Maraton časopisu CQ

Translated by Lada OK2PAY

Každoročníí soutěž DX Maraton časopisu CQ - Pravidla programu 2024

1. ledna – 31. prosince 2024 • Termín odeslání logu….. 5. ledna 2025

CQ DX Marathon je navržen tak, aby podporoval aktivity DXingu po celý rok. Kredity se udělují za kontakty na všech amatérských pásmech (160-6 metrů), včetně těch, která se běžně nepoužívají pro závodění (60, 30, 17 a 12 metrů). QSOs v závodech lze použít, pokud jsou udělána ze stejného QTH stanice.

Zde jsou kompletní pravidla:

Období činnosti

CQ DX Marathon je celoroční aktivita, která začíná v 0000 UTC 1. ledna a končí ve 2359 UTC 31. prosince.

Frekvence

Rádiové frekvence v pásmech 160-6 metrů, včetně těch, které nejsou běžně povoleny pro závody (60, 30, 17 a 12 metrů). QSOs přes převaděče nebo satelity nejsou povoleny, stejně jako kontakty s námořními nebo leteckými mobilními stanicemi. Všechna QSOs musí být uskutečněna výhradně na amatérských rádiových frekvencích – tj.spojení typu Echolink, DMR, All-Star atd. se nepočítají.

Mody

Mohou být použity mody, pro které má operátor licenci. Příklady modu, které lze použít v programu DX Marathon :

  • CW: Využívá mezinárodní Morseovu abecedu
  • Fonie: USB, LSB, DSB, FM , AM
  • Digitální:  FT8, FT4, PSK, RTTY

Všeobecná pravidla

Každý účastník programu DX Marathon může každý rok předložit jeden deník pro svoje QTH. Účastníci, kteří předkládají deníky pro QSOs v jednom modu nebo v jednom pásmu, musí ve svém deníku uvést pouze tyto spojeni. Deníky zaslané s více mody nebo více pásmy nebudou brány v úvahu pro hodnocení s jedním modem nebo jedním pásmem. Účastník může použít až dvě volací značky, pokud jsou volací značky jasně uvedeny na přihlašovacím formuláři. Obě volací značky musí být použity na stejném provozním místě s použitím vybavení a antén odpovídajících jejich zadané kategorii.

Dálkové ovládání (remote) je povoleno, pokud jsou všechny vysílače, přijímače a antény na jednom fyzickém místě. Vzdálená stanice v jiné zemi, než je země, v níž má účastník licenci, musí splňovat všechny místní zákony a předpisy dané země. Jakmile si účastník vybere vzdálenou stanici, musí  používat stejnou vzdálenou stanici po dobu činnosti daného roku !!!!

Pokud účastník pracuje z primární stanice i ze vzdálené stanice, bude s nimi nakládáno jako se samostatnými položkami. Každá položka může být předložena za předpokladu, že má různé volací značky nebo přenosné označení volací značky. Logy které kromě spojení z primární stanice mají spojení vytvořené pomocí vzdálených přijímačů a/nebo vysílačů, nejsou povoleny

Pokud správce programu DXMarathon zjistí, že log má spojení z více než jednoho místa, účastník může být vyloučen z programu DX maratonu a log za aktuální rok nebude hodnocen. Rozhodnutí správce programu DX maratonu jsou konečná.

Kategorie

Existují čtyři kategorie, „Unlimited“,  „Limited““, „Formula“ a „QRP“. Účastníci musí provozovat pouze ty úseky pásma, které jim umožňují jejich povolovací podmínky. U všech kategorií je povoleno použití spotovacích sítí. Pokud se níže odkazuje na výkon, měl by být měřen v bodě napájení antény.

„Unlimited“  Neomezený

Neomezená třída umožňuje účastníkům využívat maximální povolený výkon v každém pásmu a výkon povolený jejich licencí. V této kategorii lze použít jakoukoli anténu nebo kombinaci antén.

„Limited“  Omezený

Účastníci omezené třídy mohou mít maximální výstupní výkon 100 wattů. Antény jako vertikální nebo drátové antény jsou povoleny. Příklady drátových antén zahrnují drátové dipóly, G5RV, Windoms, mimostředně napájené (OCF) a koncové antény. Žádná taková anténa, ať už vertikální nebo drátová, nesmí být v žádném bodě výše než 50 stop (15 m) nad zemí a nesmí přesáhnout 135 stop (41 m) na délku. Pokud je použita šikmá drátová anténa, nesmí nejvyšší kotevní bod přesáhnout 50 stop (15 m) nad zemí. Pokud jsou použity dva stožáry nebo stromy, platí požadavek na délku a výšku uvedený v tomto odstavci.

Pokud účastník bydlí ve výškové budově, jsou na střeše budovy povoleny vertikální a drátové antény s výhradou výše uvedených omezení délky. Otočné dipóly na střechách vícepatrových budov jsou povoleny pouze v případě, že výška nepřesahuje 50 stop (15 m) v této kategorii. Pro drátové antény platí omezení délky 135 stop (41 m).

Lze použít antény v klasifikaci „pole“. Pole antény znamená řízený prvek (prvky) a parazitní prvky. Příklady zahrnují Yagi, Hexbeams, Spider beams a Cubical Quads. Tyto antény jsou omezeny na 3 prvky a délku boomu ne větší než 16 stop (5 m) a jsou vztyčeny v maximální výšce 50 stop (15 m) nad úrovní země. V této kategorii jsou povoleny otočné dipóly pro 30m a 40m s výhradou výše uvedených výškových omezení.

„Formula“  Třída formule

Účastníci Formule Class mají povolený maximální výstupní výkon 100 wattů.

Antény jako vertikální nebo drátové antény jsou povoleny. Příklady drátových antén zahrnují drátové dipóly, G5RV, Windom, mimostředně napájené (OCF) a koncové antény. Žádná taková anténa, ať už vertikální nebo drátová, nesmí být v žádném bodě výše než 65 stop (20 m) nad zemí a nesmí přesáhnout 135 stop (41 m) na délku. Pokud je použita šikmá drátová anténa, nejvyšší kotevní bod nesmí přesáhnout 65 stop (20 m). Pokud účastník bydlí ve výškové konstrukci, budou na střeše budovy povoleny vertikální a drátové antény s výhradou výškových omezení uvedených v omezené třídě. Platí omezení délky 135 stop (41 m). V této kategorii nelze použít směrovky nebo otočné dipóly.

Třída QRP

Účastníci třídy QRP mají povolený maximální výstupní výkon 5 wattů. Operátoři třídy QRP jsou omezeni na antény na jednom stožáru, jehož výška nepřesahuje 65 stop nebo 20 metrů nad nadmořskou výškou. Drátové antény mohou být také použity, ale musí splňovat kritéria volby Formula Class a mohou být podporovány stožárem pouze v jednom bodě.

Lze použít antény v klasifikaci „pole“. Pole antény znamená řízený prvek (prvky) a parazitní prvky. Příklady zahrnují Yagi, Hexbeams, Spider beams a Cubical Quads. Tyto antény jsou omezeny na 3 prvky a délku boomu ne větší než 16 stop (5 m) a jsou vztyčeny v maximální výšce 65 stop (20 m) nad úrovní země. V této kategorii jsou povoleny otočné dipóly pro 30m a 40m s výhradou výše uvedených výškových omezení. Pokud účastník bydlí ve výškové stavbě, jsou na střeše stavby povoleny vertikální a drátové antény, pokud splňují výše uvedený výškový limit. Platí omezení délky 135 stop (41 m).

DX Marathon Challenge

Toto ocenění je nové pro program 2024. Účastníci, kteří se rozhodnou zúčastnit, budou během roku pracovat s tolika zeměmi a CQ zónami na každém pásmu 80-10 metrů včetně pásem WARC (80-40-30-20-17-15-12-10). Všechny mody se budou počítat včetně CW, Phone a Digital.   Budou uděleny dvě plakety, každá za nejlepší skóre a jedna za druhé nejlepší. Všechny kategorie Bez omezení na QRP. Pro ty, kteří se chtějí zúčastnit, budou podrobné informace o zaslání poskytnuty. Podívejte se prosím na webovou stránku DX Maratonu po 1. lednu 2024. Mezitím by si měli zájemci zapsat všechna QSO na všech pásmech do svého logovacího programu. Z důvodu možného dopadu na bodovací nástroj si správce DX programu vyhrazuje právo omezit počet účastníků v této třídě. Pro rok 2024 žádáme všechny účastníky, kteří by se chtěli zúčastnit této kategorie, aby nejpozději do 1. března 2024 zaslali e-mail na adresu wc3w@dxmarathon.com s uvedením svého úmyslu se zúčastnit. Prvních 75 účastníků uplatní rezervaci. Během programového období 2025 mohou být provedeny úpravy v účasti. Správce DX programu si vyhrazuje právo tento počet v budoucích letech navýšit dle vlastního uvážení.

Bodování

Bodování je velmi jednoduché: získáte jeden bod za první QSO s novou zemi a jeden bod za práci s novou zónou. Sečtěte dohromady body země a zóny a to je vaše celkové skóre. Neexistují žádné násobiče.. Každá země a zóna se počítá pouze jednou. Jedno QSO se může počítat jak pro zemi, tak pro zónu. Příklad: Pokud v roce pracujete s 238 zeměmi a 37 zónami, vaše skóre je 275. Seznam CQ DX Countries List a CQ Zone List tvoří oficiální seznamy a jsou uvedeny na webových stránkách DX Marathonu. V případě nerozhodného výsledku bude vítězem hodnocen účastník, jehož poslední bodovaný kontakt byl dříve chronologicky. Rozhodnutí správce programu DXMarathon jsou konečná.

Odeslání logu

Všechny logy musí být doručeny do 5. ledna 2025. Pokud se vaše volací značka v průběhu roku změnila nebo pokud jste na své stanici použili soutěžní volací značku, zadejte prosím svou primární v horní části vstupního formuláře DX Marathonu a přidejte další do v sekci komentářů formuláře. Pokud tak neučiníte, nezískáte kredit za obě použité volací značky. Podání musí být provedeno prostřednictvím webové stránky DX Marathonu na entry.dxmarathon.com ,odesláni po tomto terminu nebude akceptovano.

Ověření QSOs

QSL nebo jiné formy ověření QSOs nejsou vyžadovány. Od účastníka se očekává, že bude pracovat pouze ze stanicemit, které jsou legitimní, a nebo použivat pro log QSOs, u kterých byla provedena oboustranná výměna QSLs. Očekává se, že volací znaky byly oboustranně správně příjaty. Bodovací tým DX Maratonu si vyhrazuje právo ověřit QSOs zaslaná účastníky, včetně deníků Dxpedic nebo jakýchkoli dostupných zdrojů pro ověření  QSO.

Organizační štáb DX Maratonu vybízí všechny účastníky, aby si zkontrolovali správnost svých QSO před odesláním svého logu. Spojení, která jsou ve skutečnosti potvrzena, jsou pro účastníky nejméně rizikovou volbou. Navštivte, webovou stránku Maratonu a pozorně si přečtěte sekci FAQ, kde najdete užitečné rady, kde jsou uvedeny podrobnosti o prioritním podání.

K dispozici jsou také rozsáhlé informace o konkrétním DX provozu, které aktuálně naleznete na naší webové stránce v záložce “Resources” .

Během procesu bodování štáb DXMaratonu zkontroluje nárokovaná QSOs na ta, která jsou neplatná, jako jsou spojení s piráty, špatné značky atd.. QSOs s kteroukoli z těchto chyb se nezapočítávají do skóre účastníka. Účastníci mohou být diskvalifikováni v případě podvodu nebo špatného sportovního chování. Každé QSO může podléhat ověření správcem programu DX Marathonu a jeho štábu. Rozhodnutí správce programu DX Marathonu jsou konečná.

Výsledky

Konečný seznam oficiálních výsledků a vítězů bude zveřejněn v časopise CQ a na webu DX Marathon. Nárokovaná skóre budou zveřejněna na webových stránkách do 30 dnů po odeslání skóre v lednu. Konečné výsledky za rok 2024 po ověření se objeví ve vydání CQ Magazine z června 2025 a budou zveřejněny na webových stránkách DX Marathon.

Ocenění

Plakety 

DX Marathon bude udělovat plakety následovně:

  • Nejvyšší celkové skóre v neomezené třídě
  • Nejvyšší celkové skóre v omezené třídě
  • Nejvyšší celkové skóre ve třídě Formule
  • Nejvyšší celkové skóre v QRP
  • Nejvyšší světové celkové pouze CW
  • Nejvyšší světové celkové pouze SSB
  • Nejvyšší světové celkové pouze digitální skóre
  • Nejvyšší celkové skóre pro jednotlivá pásma pro pásma 6-10-, 12-, 15-, 17-, 20-, 30-, 40-, 60-, 80- a 160 metrů
  • Nejvyšší celkové skóre pro každý ze 6 kontinentů
  • Nejvyšší celkové skóre CW v Evropě a Severní Americe

Plakety pro vítěze CW, SSB, pásem a kontinentů se udělují bez ohledu na třídu a mohou být uděleny pouze v případě, že vítězné skóre v těchto kategoriích je alespoň 50 % skóre celkového vítěze třídy DX Marathon Unlimited.

Plaketa bude udělena za nejvyšší celkové skóre v kategorii mládeže.

Plaketa bude udělena za celosvětově nejvyšší skóre v kategorii YL.

Seznam všech udělovaných plaket je na webu DX Maratonu.

V případě, že se účastník kvalifikuje na více plaket, obdrží tento účastník plaketu za nejvyšší úroveň na základě výše uvedeného pořadí.

Účastníci mohou získat pouze jednu plaketu ročně.

Certifikáty

Certifikáty jsou udělovány účastníkům v následujícím pořadí: 

  • Nejvyšší celkové skóre pro každý ze tří režimů na každém kontinentu s výjimkou CW v Evropě a Severní Americe
  • Nejvyšší celkové skóre v každé zóně CQ
  • Nejvyšší celkové skóre v každé zemi
  • Nejvyšší celkové skóre pro každou třídu v USA
  • Nejvyšší celkové skóre v Unlimited, Limited, Formula a QRP v každém okrese volacích značek USA
  • Nejvyšší celkové skóre v každém okrese kanadských volacích značek.

Vítězové plaket nemají nárok na certifikáty. Soutěžící může získat pouze jeden certifikát. V případě, že se účastník kvalifikuje pro více než jeden certifikát, obdrží tento účastník certifikát nejvyšší úrovně na základě výše uvedeného pořadí. Minimální počet bodů pro získání certifikátu bude každý rok stanoven správcem programu DX Maratonu, nad nímž bude certifikát vydán. Rozhodnutí správce programu DX Maratonu jsou konečná.

Zvláštní poznámka: V současné době DX Maraton neposkytuje ocenění za kombinaci single mode/single band award. Pokud má log všechna QSOs na jednom pásmu a jednom modu, bude se počítat jako jedno pásmo.

Výroční zvláštní cena

V roce 2024, na počest přínosu K9EL za posledních 17 let do programu, bude DX Maraton Program udělovat „John Sweeney K9EL plaketu na počest Johnových služeb. Cena se bude jmenovat „The Super DX Marathon Award“.Plaketa bude vydána účastníkovi, který dosáhl nejvyšších kumulativních pěti po sobě jdoucích let výsledku v programu DX Maratonu v letech 2020-2024.Plaketa bude udělena bez ohledu na kategorii, tj. bez omezení… Unlimited to QRP.

Pro mládež

Soutěž pro mládež pro rok 2024 je otevřená pro každého, kdo se narodil 1. ledna 2000 nebo později. Plaketa mládeže bude udělena nejvyššímu skóre na světě a certifikáty budou uděleny nejvyššímu skóre na každém ze šesti kontinentů. Chcete-li se přihlásit do soutěže pro mládež, musí soutěžící požádat o kategorii pro mládež s datem narození uvedeným v poli pro komentáře na přihlašovacím formuláři. Všechny příspěvky pro mládež mohou podléhat ověření věku. Pro získání certifikátu musí soutěžící dosáhnout celkového skóre alespoň 100 bodú

Účast v této kategorii nevylučuje účastníka ze získání výše uvedených plaket nebo certifikátů.

Kategorie YL: 

Kategorie YL pro rok 2024 je otevřená pro všechny operátorky na světě. Plaketa YL bude udělena nejvyššímu skóre YL na světě a certifikáty budou uděleny nejvyššímu skóre YL na každém ze šesti kontinentů. Pro vstup do  kategorie YL musí účastník použít pole pro komentáře a uvést, že jeho příspěvek je v kategorii YL. K získání certifikátu musí YL dosáhnout celkového skóre alespoň 100 bodú. Účast v této kategorii nevylučuje účast na některou z výše uvedených plaket nebo certifikátů pro účastníka.

Cluby

Doporučujeme zasílat klubové skóre pro program DXMarathon. Na přihlašovací stránce je označení, které lze vyplnit, pokud je účastník členem klubu.

Klub, který chcete přihlásit, musí splňovat požadavky uvedené níže.

Klubové skóre je celkové celkové skóre z logů odeslaných členy v kterékoli z určených kategorií. Budou tři třídy klubů a za každou třídu budou plakety. Tři třídy, do kterých se mohou účastnické kluby přihlásit, jsou:

  • Kluby s více než 75 přihlášenými účastníky.
  • Kluby s přihlášenými příspěvky mezi 26 a 74 účastníky
  • Kluby s přihlášenými 25 účastníky nebo méně

Abyste se kvalifikovali jako klub, musíte splnit následující požadavky.

  • Kluby USA: Všichni zúčastnění členové Klubu musí bydlet v okruhu 250 mil.
  • Mezinárodní kluby: Všichni zúčastnění členové klubu musí mít bydliště buď v zemi DXCC, kde se klub nachází, NEBO v okruhu 400 km.
  • Subjekt klubu se musí věnovat radioamatérským aktivitám, jako je DXing, veřejně prospěšné práce, nouzové služby (tj. ARES) nebo soutěže. Národní organizace jako JARL, REF, DARC a podobně se nekvalifikují jako kluby a nejsou způsobilé k účasti.
  • Aby se kluby mohly přihlásit, prezident/vedení musí pro svůj klub stanovit jednotné přihlašovací jméno. Například Northern Illinois DX Association by měla být uvedena pouze jako jedno jméno na přihlašovacích formulářích účastníka. Northern Illinois DX Association může označit jejich jméno jako „NIDXA“  atd. Pouze identická zaslaná jména klubů budou brána v úvahu pro bodování.
  • Správce programu DX Marathonu a jeho štáb očekávají, že výše uvedená pravidla budou dodržována tak, jak je uvedeno. Pokud je jakékoli pravidlo porušeno, klubové podání může být odmítnuto. Rozhodnutí správce programu DX Maratonu o všech kvalifikacích klubu je konečné.