CQ DX Marathon

Reglement voor 2024 CQ DX Marathon 2024

Translated by Marc Domen ON9TT

CQ Magazine DX-marathon - Reglement voor 2024

Van 1 januari 2024 tot 31 december 2024 • Log Deadline: 5 januari 2025

De CQ DX-marathon is bedoeld om DX-activiteit het hele jaar door te bevorderen. Punten zijn geldig voor contacten op alle amateurbanden (160 tot 6 meter), inclusief de banden die normaal niet worden gebruikt voor contesten (60, 30, 17 & 12 meter). Contesting QSO’s kunnen worden gebruikt zolang ze zijn gemaakt vanaf hetzelfde station.

Hier is het volledig reglement:

Activiteitsperiode

De CQ DX Marathon is een activiteit die een heel jaar duurt, van 0000 UTC op 1 januari tot 2359 UTC op 31 december.

Frequenties

De 160 tot 6 meter banden komen in aanmerking, inclusief frequenties die normaal niet zijn toegestaan voor contesten (60, 30, 17 & 12 meter). Contacten via repeaters of satellieten komen niet in aanmerking voor punten, evenmin als contacten met maritieme of luchtvaartmobiele stations. Alle contacten moeten volledig worden gemaakt de amateur frequenties - d.w.z., Echolink-type, DMR, All-Star, etc. contacten tellen niet mee.

Algemeen

Elke deelnemer aan het DX-marathonprogramma mag elk jaar één log per locatie insturen. Deelnemers die logs insturen voor enkelvoudige modes of enkelvoudige banden mogen alleen die contacten in hun inzending opnemen. Logs die worden ingestuurd met meerdere modes of meerdere banden worden niet in aanmerking genomen voor single-mode of single-band inzendingen. Een deelnemer mag maximaal twee roepnamen per station gebruiken, op voorwaarde dat de roepnamen duidelijk worden vermeld op het inzendformulier. Beide roepnamen moeten op dezelfde locatie worden gebruikt met apparatuur en antennes die passen bij de categorie waarvoor ze zijn ingeschreven.

Bediening op afstand is toegestaan als alle zenders, ontvangers en antennes zich op één fysieke locatie bevinden. Een station op afstand in een ander land dan het land van de licentie van de deelnemer moet voldoen aan alle lokale wetten en regels van dat land. Als een deelnemer eenmaal een extern station heeft gekozen, moet hij/zij dit station voor de activiteitenperiode van dat jaar gebruiken.

Als een deelnemer opereert vanuit zowel een primair station als een station op afstand, worden deze behandeld als afzonderlijke inzendingen. Elke inzending mag worden ingediend op voorwaarde dat ze verschillende oproeptekens of een draagbare oproeptekenaanduiding hebben. Inzendingen met contacten die zijn gemaakt met behulp van ontvangers en/of zenders op afstand naast contacten vanaf een hoofdstation zijn niet toegestaan.

Indien de administrator van het DX-Marathonprogramma vaststelt dat een inzending QSO’s bevat van meer dan één locatie, kan de deelnemer worden geschorst van het DX-Marathonprogramma en wordt de inzending van het lopende jaar niet gewaardeerd. Beslissingen van de DX Marathon Program Administrator zijn definitief.

Categorieën

Er zijn vier categorieën voor deelname: “Unlimited”, “Limited”, “Formula” en “QRP”. Deelnemers mogen alleen die bandsegmenten gebruiken die door hun licentie zijn toegestaan. Het gebruik van spottingnetwerken is toegestaan voor alle categorieën. Wanneer hieronder wordt verwezen naar vermogen, wordt dit gemeten bij het voedingspunt van de antenne.

Unlimited

In de categorie Unlimited mogen deelnemers maximaal het wettelijk toegestane maximumvermogen op elke band gebruiken en het vermogen dat is toegestaan met hun zendvergunning. Elke antenne of combinatie van antennes mag in deze categorie worden gebruikt.

Limited

Deelnemers in de Limited categorie mogen een maximaal uitgangsvermogen van 100 watt gebruiken. Antennes zoals verticalen of draadantennes zijn toegestaan. Voorbeelden van draadantennes zijn draaddipolen, G5RV, Windoms, Off-center fed (OCF) en end-fed antennes. Dergelijke antennes, verticaal of met draad, mogen op geen enkel punt hoger zijn dan 50 voet (15m) boven de grond en mogen niet langer zijn dan 135 voet (41m). Als een schuine draadantenne wordt gebruikt, mag het hoogste ankerpunt niet hoger zijn dan 50 voet (15m) boven de grond. Als er twee torens of bomen worden gebruikt, gelden de in deze paragraaf vermelde eisen voor lengte en hoogte.

Als een deelnemer in een hoogbouw woont, zijn verticale en draadantennes toegestaan op het dak van de structuur met inachtneming van de hierboven vermelde lengtebeperkingen. Draaibare dipolen bovenop gebouwen met meerdere verdiepingen zijn in deze categorie alleen toegestaan als de hoogte niet meer dan 50 voet (15m) bedraagt. Voor draadantennes gelden de lengtebeperkingen van 135 voet (41m).

Antennes in de classificatie van een “array” kunnen worden gebruikt. Een arrayantenne bestaat uit aangedreven element(en) en parasitaire elementen. Voorbeelden zijn Yagi’s, Hexbeams, Spiderbeams en Cubical Quads. Deze antennes zijn beperkt tot een hoogte van 50 voet (15m) boven de grond. Yagi’s zijn beperkt tot 3 actieve elementen en een boomlengte van maximaal 5 meter. Spiderbeams en Hexbeams hebben de beperking van 3 elementen, maar hebben geen beperking voor de lengte van de boom. Draaibare dipolen voor 30m en 40m zijn toegestaan in deze categorie met inachtneming van de bovenstaande hoogtebeperkingen.

Formula

Deelnemers aan de Formula categorie mogen een maximaal uitgangsvermogen van 100 watt gebruiken.

Antennes zoals verticalen of draadantennes zijn toegestaan. Voorbeelden van draadantennes zijn draaddipolen, G5RV, Windom, Off-center fed (OCF) en end-fed antennes. Dergelijke antennes, verticaal of met draad, mogen op geen enkel punt hoger zijn dan 20 meter boven de grond en mogen niet langer zijn dan 41 meter. Als een schuine draadantenne wordt gebruikt, mag het hoogste ankerpunt niet hoger zijn dan 20 meter. Als een deelnemer in een hoogbouw woont, zijn verticale antennes en draadantennes toegestaan op het dak van de structuur met inachtneming van de hoogtebeperkingen vermeld in de Limited Klasse. De lengtebeperkingen van 135 voet (41m) zijn van toepassing.

Arrayantennes of draaibare dipolen mogen niet worden gebruikt in deze categorie.

QRP

Deelnemers aan de QRP-klasse mogen een maximaal uitgangsvermogen van 5 watt gebruiken. Operators die de QRP klasse selecteren zijn beperkt tot antennes op een enkele toren waarvan de hoogte niet meer is dan 65 voet of 20 meter boven de grond. Draadantennes mogen ook worden gebruikt, maar moeten voldoen aan de criteria van de Formula Class-optie en mogen slechts op één punt op een toren worden geplaatst.

Antennes in de classificatie “array” mogen worden gebruikt. Een arrayantenne betekent aangedreven element(en) en parasitaire elementen. Voorbeelden zijn Yagi’s, Hexbeams, Spiderbeams en Cubical Quads. Deze antennes zijn beperkt tot 3 elementen en mogen niet hoger dan 20 meter boven de grond worden opgesteld. Draaibare dipolen voor 30 m en 40 m zijn toegestaan in deze categorie met inachtneming van de bovenstaande hoogtebeperkingen. Als een deelnemer in een hoogbouw woont, zijn verticale en draadantennes toegestaan op het dak van de structuur als ze voldoen aan de bovenstaande hoogtebeperking. De lengtebeperkingen van 135 voet (41m) zijn van toepassing.

Speciale Opmerking over antennes voor alle klassen:

Als je niet zeker bent of je antenne past in de beschrijving hierboven binnen een klasse en niet hierboven vermeld staat, neem dan contact op met de DX Marathon manager voor een beslissing.

DX Marathon Challenge

Deze award is nieuw voor het 2024 programma. Deelnemers die ervoor kiezen om deel te nemen zullen gedurende het jaar zoveel mogelijk landentiteiten en CQ Zones werken op elke band 80-10 meter inclusief de WARC banden (80-40-30-20-17-15-12-10). Alle modi tellen mee, inclusief CW, Phone en Digital. Er worden twee plaquettes uitgereikt voor de Challenge Overlay, één voor de topscore en één voor de runner-upscore. Alle categorieën zijn onbeperkt QRP. Voor degenen die willen deelnemen, worden de details van de inzending nog bekendgemaakt. Kijk hiervoor op de DX Marathon website na 1 januari 2024. In de tussentijd moeten geïnteresseerde deelnemers alle QSO’s op alle banden loggen in hun logprogramma.

Scoren

De puntentelling is heel eenvoudig: je krijgt één punt voor de eerste keer dat je een nieuw land werkt en één punt voor het werken van een nieuwe zone. Tel de land- en zonepunten bij elkaar op en dat is je totale score. Er zijn geen vermenigvuldigers.

Elk land en elke zone tellen maar één keer mee. Een enkel QSO kan tellen voor zowel een land als een zone. Voorbeeld: Als je in een jaar 238 landen en 37 zones werkt, is je score 275. De CQ DX-landenlijst en de CQ zonelijst vormen de officiële programmalijsten en zijn beschikbaar op de DX Marathon website. Bij gelijke stand wordt de deelnemer wiens laatste scorende contact chronologisch gezien eerder was, als winnaar aangewezen. Beslissingen van de DX Marathon Program Administrator zijn definitief.

Inzendingen

Alle inzendingen moeten voor 5 januari 2025 ontvangen zijn. Als je roepnaam in de loop van het jaar veranderd is, of als je een wedstrijdroepnaam gebruikt op je station, vul dan je primaire roepnaam bovenaan het DX Marathon deelnameformulier in en voeg de andere roepnaam toe in het opmerkingenveld van het formulier. Als je dit niet doet, krijg je geen punten voor beide roepnamen en worden er geen uitzonderingen gemaakt. Inzendingen moeten gebeuren via de DX Marathon website op entry.dxmarathon.com. Er worden geen verlengingen toegestaan.

Verificatie

QSL’s of andere vormen van QSO-verificatie zijn niet vereist. Van de deelnemer wordt verwacht dat hij alleen contacten claimt van stations waarvan hij alle reden heeft om aan te nemen dat ze legitiem zijn, en dat hij alleen contacten claimt waarbij duidelijk sprake was van een accurate tweerichtingsuitwisseling. Elk contact voor een geclaimd land of zone moet een solide contact zijn. Van het station dat een contact met een DX-station claimt, wordt verwacht dat zijn roepnaam volledig en juist ontvangen en uitgezonden werd door het andere station. Het scoringsteam van de DX-marathon behoudt zich het recht voor om door deelnemers ingediende QSO’s te verifiëren, met inbegrip van Dxpedition logs of andere beschikbare bronnen om het geclaimde QSO te valideren. De DX Marathon medewerkers moedigen alle deelnemers aan om de juistheid van hun QSO’s te controleren voordat ze hun inzending indienen. Inzendingen die daadwerkelijk bevestigd zijn, zijn de minst riskante keuzes voor de deelnemers. De DX Marathon staff moedigt deelnemers aan om de website te bezoeken en aandachtig de FAQ sectie te lezen voor nuttige tips waar prioriteitsdetails voor inzendingen worden vermeld.

Er is ook uitgebreide informatie over bepaalde DX-calls, die momenteel te vinden is onder het tabblad “Hulpmiddelen” op de website.

Tijdens het scoringsproces zullen de medewerkers van de DX Marathon ongeldige QSO’s beoordelen, zoals contacten met piraten, afgebroken oproepen of stations die niet in de opgegeven landen werken. Inzendingen voor een van deze fouten worden niet meegeteld in de score van de deelnemer. Deelnemers kunnen worden gediskwalificeerd in geval van fraude of slechte sportiviteit. Elk QSO kan worden geverifieerd door de DX Marathon Program Administrator en zijn medewerkers. Beslissingen/uitspraken van de DX Marathon Program Administrator zijn definitief.

Resultaten

De definitieve lijst met officiële scores en winnaars wordt gepubliceerd in het CQ magazine en op de DX Marathon website. De geclaimde scores zullen binnen 30 dagen nadat de scores zijn ingeleverd in januari op de website worden gepubliceerd. De definitieve resultaten voor 2024 zullen na verificatie verschijnen in het juni 2025 nummer van CQ Magazine en op de DX Marathon website.

Awards

Prijzen

De DX-marathon kent de volgende prijzen toe:

  • Hoogste totaalscore in de Unlimited categorie
  • Hoogste totaalscore in de Limited categorie
  • Hoogste totaalscore in de Formula categorie
  • Hoogste totaalscore in QRP
  • Hoogste totaalscore in de wereld alleen CW
  • Hoogste totaalscore in de wereld alleen SSB
  • Hoogste totaalscore in de wereld alleen Digital
  • Hoogste totaalscore voor enkelband-inzendingen voor de 6, 10, 12, 15, 17, 20, 30, 40, 60, 80 en 160-meterbanden
  • Hoogste totaalscore voor elk van de 6 continenten
  • Hoogste totaalscore in CW in Europa en Noord-Amerika

Platen voor CW, SSB, band en continentwinnaars worden toegekend ongeacht de klasse en mogen alleen worden toegekend als de winnende scores in die categorieën ten minste 50% zijn van de score van de algemene winnaar van de DX Marathon Unlimited klasse.

Er wordt een prijs uitgereikt voor de hoogste totaalscore in de Jeugd overlay.

Een prijs wordt uitgereikt voor de hoogste score wereldwijd in de YL overlay.

Er wordt een prijs toegekend voor zowel de hoogste score als de eerste plaats in het nieuw gecreëerde overlay dat hieronder wordt beschreven onder de titel “DX Marathon Challenge”.

Deelnemers kunnen slechts één prijs per jaar ontvangen. Als een deelnemer zich voor meer dan één prijs kwalificeert, ontvangt die deelnemer een prijs voor het hoogste niveau op basis van bovenstaande volgorde.

Certificaten

Certificaten worden uitgereikt aan gekwalificeerde deelnemers in de volgende volgorde:

  • Hoogste totaalscore voor elk van de drie modi op elk continent, met uitzondering van CW in Europa en Noord-Amerika
  • Hoogste totaalscore in elke CQ-zone
  • Hoogste totaalscore in elk land
  • Hoogste totaalscore voor elke klasse in de VS
  • Hoogste totaalscore in Unlimited, Limited, Formula en QRP in elk roepnaamdistrict van de VS
  • Hoogste totaalscore in elk roepnaamdistrict van Canada

Plaquettewinnaars komen niet in aanmerking voor certificaten. Een deelnemer kan slechts in aanmerking komen voor één certificaat. Als een deelnemer in aanmerking komt voor meer dan één certificaat, ontvangt die deelnemer een certificaat voor het hoogste niveau op basis van bovenstaande volgorde. Jaarlijks wordt door de DX Marathon Program Administrator een minimum aantal punten vastgesteld om in aanmerking te komen voor een certificaat. De beslissingen van de DX Marathon Program Administrator zijn definitief.

Speciale opmerking: Momenteel voorziet de DX-marathon geen prijzen voor een combinatie van single mode en single band. Als een inzending alle inzendingen in één band en één modus heeft, wordt deze geteld als een inzending met één band.

In 2024 zal het DX Marathon Programma, ter ere van de bijdrage van K9EL gedurende de afgelopen 17 jaar aan het programma, de “John Sweeney K9EL Super Marathon Award” uitreiken. De award wordt “The Super DX Marathon Award” genoemd. De award plaquette zal worden uitgereikt aan de deelnemer die de cumulatief hoogste vijf opeenvolgende jaren van prestaties heeft gehad in het DX Marathon Programma in de jaren 2020-2024. De enkele plaquette wordt toegekend ongeacht de categorie, d.w.z. Onbeperkt tot QRP.

Jeugd

De Jeugd overlay voor 2024 staat open voor iedereen die geboren is op 1 januari 2000 of later. Er wordt een Jeugd-plaquette uitgereikt aan de hoogste Jeugd-score ter wereld en certificaten aan de hoogste Jeugd-score in elk van de zes continenten. Om mee te doen aan de overlay voor jongeren, moet de deelnemer aangeven dat hij/zij een Jeugdlid is en zijn/haar geboortedatum vermelden in het commentaarvak op het deelnameformulier. Alle Jeugd-inzendingen kunnen worden onderworpen aan een leeftijdscontrole. Om in aanmerking te komen voor een certificaat, moet de Jeugd-inzending een totaalscore van minimaal 100 behalen. Deelname aan deze overlay sluit deelname aan een van de bovenstaande plaquettes of certificaten voor de deelnemer niet uit.

YL-overlay

De YL-overlay voor 2024 staat open voor elke vrouwelijke operator ter wereld. Er wordt een YL-plaquette uitgereikt aan de hoogste YL-score ter wereld en certificaten aan de hoogste YL-score op elk van de zes continenten. Om mee te doen aan de YL overlay, moet de deelnemer het commentaarvak gebruiken en vermelden dat hun inzending in de YL overlay is. Om in aanmerking te komen voor een certificaat moet de YL een totaalscore van minstens 100 behalen. Deelname aan deze overlay sluit deelname aan een van de bovenstaande plaquettes of certificaten voor de deelnemer niet uit.

Club-overlay

We moedigen het inzenden van Clubscores voor het DX-Marathonprogramma aan. Er is een aanduiding op de inzendingspagina die kan worden ingevuld als een deelnemer lid is van een Club. Een Club die wil deelnemen moet voldoen aan de eisen zoals hieronder beschreven.

De Clubscore is de totale totaalscore van logs die zijn ingestuurd door leden in een van de aangewezen instapcategorieën. Er zijn drie Clubklassen en de winnaars van elke klasse krijgen een plakaat. De drie klassen waarvoor deelnemende Clubs zich kunnen inschrijven zijn:

  • Clubs met inzendingen van meer dan 75 deelnemers of meer.
  • Clubs met inzendingen tussen 26 en 74 deelnemers
  • Clubs met 25 of minder deelnemers.

Om als Club in aanmerking te komen, moet je aan de volgende eisen voldoen.

  • Amerikaanse clubs: Alle deelnemende clubleden moeten binnen een straal van 250 mijl wonen.
  • Internationale clubs: Alle deelnemende clubleden moeten wonen in het DXCC-land waar de club is gevestigd OF binnen een straal van 400 km.
  • De Club-entiteit moet zich bezighouden met radioamateuractiviteiten zoals DX-en, dienstverlening aan de gemeenschap, hulpdiensten (d.w.z. ARES) of contesting. Nationale organisaties zoals JARL, REF, DARC en dergelijke gelden niet als Clubs en komen niet in aanmerking voor deelname.
  • Clubs kunnen alleen deelnemen als de voorzitter/leiding een consistente deelnamenaam voor hun club vastlegt. Bijvoorbeeld, de Northern Illinois DX Association mag slechts als één naam worden vermeld op de deelnameformulieren. De Northern Illinois DX Association mag haar naam aanduiden als “NIDXA” in tegenstelling tot meervoudige vermeldingen zoals Northern Illinois DXA, enz. Alleen identieke clubnamen worden in aanmerking genomen voor de puntentelling.
  • De DX Marathon Program Administrator en zijn medewerkers verwachten dat de bovenstaande regels worden nageleefd. Indien een regel wordt overtreden, kan de inzending worden geweigerd. De beslissing van de DX Marathon Program Administrator over alle Clubkwalificaties is bindend.