CQ DX Marathon

CQ Magazine DX Maratonu — 2024 Program Kuralları

Translated by Ersoy TA2OM

CQ Magazine DX Maratonu — 2024 Program Kuralları

1 Ocak – 31 Aralık 2024 – Son Gönderim Tarihi: 5 Ocak 2025

CQ DX Maratonu, yıl boyunca DX etkinliğini teşvik etmek için tasarlanmıştır. Krediler, normalde Contestlerde kullanılmayan (60, 30, 17 ve 12 metre) dahil olmak üzere tüm Ham Radio bantlarındaki (160-6 metre) QSO’ları için verilir. Yarışma QSO’ları, aynı istasyonda yapıldıkları sürece kullanılabilir.

İşte tam kurallar:

Faaliyet dönemi

CQ DX Maratonu, 0000 Ocak 1 UTC’de başlayan ve 2359 Aralık 31 UTC’de sona eren yıl boyu süren bir etkinliktir.

Frekanslar

160-6 metre bantlarındaki radyo frekansları, normalde Contestlerde izin verilmeyenler (60, 30, 17 ve 12 metre) dahil olmak üzere uygundur. Repeater veya uydular aracılığıyla yapılan QSO’lar kredi için geçerli değildir ve deniz veya havacılık mobil istasyonları ile QSO’lar da geçerli değildir. Tüm QSO’lar tamamen amatör radyo frekansları üzerinden yapılmalıdır – yani Echolink tipi, DMR, All-Star, vb. Görüşmeler-QSO’lar sayılmaz.

Mode

Operatörün lisanslı olduğu modlar kullanılabilir. DX Marathon programında kullanılacak modlara örnekler aşağıdaki gibidir:

  • CW: Uluslararası Mors Kodunu kullanır
  • Phone: USB, LSB, DSB, FM (sesli)
  • Dijital: FT8, FT4, PSK, RTTY

Genel Kurallar

DX Maratonu programındaki her katılımcı, her İstasyon yeri için her yıl bir LOG gönderebilir. Tek modlu veya tek bantlı katılımlar için LOG gönderen katılımcılar, gönderimlerine yalnızca bu QSO’ları dahil etmelidir. Birden çok mod veya birden çok bantla gönderilen LOG lar, tek modlu veya tek bantlı katılımlar için dikkate alınmayacaktır. Bir katılımcı, çağrı işaretlerinin başvuru formunda açıkça belirtilmesi koşuluyla istasyon başına en fazla iki çağrı işareti kullanabilir. Her iki çağrı işareti de, girdikleri kategoriyle orantılı ekipman ve antenler kullanılarak aynı çalışma yerinde kullanılmalıdır.

Tüm vericiler, alıcılar ve antenler tek bir fiziksel konumdaysa uzaktan çalıştırmaya izin verilir. Katılımcının lisans ülkesinden farklı bir ülkedeki uzak bir istasyon, o ülkenin tüm yerel yasa ve yönetmeliklerine uygun olmalıdır. Katılımcı tarafından uzak bir istasyon seçildikten sonra, katılımcı o yılın faaliyet dönemi için aynı uzak istasyonu kullanmalıdır.

Bir katılımcı hem birincil istasyondan hem de uzak bir istasyondan çalışıyorsa, ayrı katılım olarak değerlendirilecektir. Her katılım, farklı çağrı işaretlerine veya taşınabilir bir çağrı işareti belirleyicisine sahip olmaları koşuluyla gönderilebilir. Birincil istasyondan gelen QSO lara ek olarak uzak alıcılar ve/veya vericiler yardımıyla yapılan QSO lar içeren katılımlara izin verilmez.

DX Maratonu Program Yöneticisi, bir başvurunun birden fazla konumdan birleştirilmiş QSO’lar içerdiğini belirlerse, katılımcı DX Maraton Programından askıya alınabilir ve mevcut yılın gönderimi puanlanmaz. DX Maraton Program Yöneticisinin kararları nihaidir.

Kategori

“Sınırsız(Unlimited)”, “Sınırlı(Limited)”, “Formül(Formula)” ve “QRP” olmak üzere dört giriş kategorisi vardır. Katılımcılar yalnızca lisans ayrıcalıklarının izin verdiği bant segmentlerini çalıştırmalıdır. Tüm kategoriler için DX Cluster ağlarının kullanımına izin verilir. Aşağıdaki Çıkış güçlerine atıfta bulunulurken, anten besleme noktasında ölçülmelidir.

Sınırsız(Unlimited)

Sınırsız(Unlimited), Sınıf, katılımcıların her bantta izin verilen maksimum yasal güç çıkışına ve işletme lisanslarının izin verdiği güce kadar kullanmalarına izin verir. Bu kategoride herhangi bir anten veya anten kombinasyonu kullanılabilir.

Sınırlı(Limited)

Sınırlı(Limited) Sınıf katılımcılarına maksimum 100 watt çıkış gücüne izin verilir. Dikeyler veya tel antenler gibi antenlere izin verilir. Tel antenlere örnek olarak tel dipoller, G5RV, Windoms, off-merkez beslemeli (OCF) ve uçtan beslemeli antenler verilebilir. Bu tür antenler, ister dikey ister kablolu olsun, herhangi bir noktada yerden 50 fitten (15 m) daha yüksek olamaz ve uzunluğu 135 fiti (41 m) geçemez. Eğimli bir tel anten kullanılıyorsa, en yüksek bağlantı noktası yerden 50 fit (15 m) yukarıyı geçmemelidir. İki kule veya ağaç kullanılıyorsa, bu paragrafta belirtilen uzunluk ve yükseklik şartı uygulanır.

Bir katılımcı yüksek katlı bir bina yapısında yaşıyorsa, yukarıda belirtilen uzunluk kısıtlamalarına tabi olarak yapının çatısında dikey ve tel antenlere izin verilir. Çok katlı binaların tepesindeki dönebilen dipollere, yalnızca bu kategoride yükseklik 50 fiti (15 m) geçmiyorsa izin verilir. Tel antenler için 135 fit (41 m) uzunluk kısıtlamaları geçerli olacaktır.

Bir “Yagi-Beam” sınıflandırmasındaki antenler kullanılabilir. Bir Yagi-Beam anten, tahrik edilen eleman(lar) ve parazitik elemanlar anlamına gelir. Örnekler arasında Yagiler, HexBemler, SpiderBeamler ve Quad antenler bulunur. Bu antenler 3 eleman ve 16 fitten (5 m) fazla olmayan bir bom uzunluğu ile sınırlıdır ve zemin seviyesinden maksimum 50 fit (15m) yüksekliğe dikilmiştir. Yukarıdaki yükseklik kısıtlamalarına tabi olarak bu kategoride 30m ve 40m için dönebilen dipollere izin verilir.

Formül(Formula)

Formül(Formula) Sınıfı katılımcılarının maksimum 100 watt çıkış gücüne izin verilir.

Dikeyler veya tel antenler gibi antenlere izin verilir. Tel anten örnekleri arasında tel dipoller, G5RV, Windom, off-merkez beslemeli (OCF) ve uçtan beslemeli antenler bulunur. Bu tür antenler, ister dikey ister kablolu olsun, hiçbir noktada yerden 65 fitten (20 m) daha yüksek olamaz ve uzunluğu 135 fiti (41 m) geçemez. Eğimli bir tel anten kullanılıyorsa, en yüksek bağlantı noktası 65 fiti (20 m) geçmemelidir. Bir katılımcı yüksek katlı bir yapıda yaşıyorsa, Sınırlı Sınıfta belirtilen yükseklik kısıtlamalarına tabi olarak yapının çatısında dikey ve tel antenlere izin verilecektir. 135 fit (41m) uzunluk kısıtlamaları geçerli olacaktır.

Yagi-Beam antenler veya dönebilen rotary dipoller bu kategoride kullanılamaz.

QRP Sınıfı

QRP Sınıfı katılımcılara maksimum 5 watt çıkış gücü verilir. QRP sınıfını seçen operatörler, yüksekliği yerden yüksekliği 65 fit veya 20 metreyi geçmeyen tek bir kule üzerindeki antenlerle sınırlıdır . Tel antenler de kullanılabilir, ancak Formül Sınıfı seçeneğinin kriterlerini karşılamalıdır ve yalnızca bir noktada kule destekli olabilir.

Bir “Yagi-Beam” sınıflandırmasındaki antenler kullanılabilir. Bir Yagi-Beam anten, tahrik edilen eleman(lar) ve parazitik elemanlar anlamına gelir. Örnekler arasında Yagiler, HexBemler, SpiderBeamler ve Quad antenler bulunur. Bu antenler 3 eleman ve 16 fitten (5 m) fazla olmayan bir bom uzunluğu ile sınırlıdır ve zemin seviyesinden maksimum 50 fit (15m) yüksekliğe dikilmiştir. Yukarıdaki yükseklik kısıtlamalarına tabi olarak bu kategoride 30m ve 40m için dönebilen dipollere izin verilir.

DX Maraton Challenge(Mücadele) Katılımı

Bu ödül, 2024 programı için yenidir. Katılmayı seçen katılımcılar, yıl boyunca WARC bantları (80-40-30-20-17-15-12-10) dahil olmak üzere her bantta 80-10 metre kadar ülke kuruluşu ve CQ Bölgesi çalışacaklardır. Tüm modlar CW, SSB AM FM ve Dijital’i içerecek şekilde sayılacaktır.Challenge Overlay için en yüksek puan ve ikincilik puanı için birer tane olmak üzere iki plaket verilecektir. Tüm kategoriler QRP’ye Sınırsız. Katılmak isteyenler için başvuru detayları aşağıda açıklanacaktır. Lütfen 1 Ocak 2024’ten sonra DX Maratonu web sitesini kontrol edin. Bu arada, ilgilenen katılımcılar, kayıt programlarındaki tüm bantlardaki tüm QSO’ları LOG a kaydetmelidir. Puanlama aracı üzerindeki potansiyel etkisi nedeniyle, DX Program Yöneticisi bu sınıftaki katılımcı sayısını sınırlama hakkını saklı tutar. 2024 yılı için, bu etkinliğe katılmak isteyen tüm katılımcılardan en geç 1 Mart 2024 tarihine kadar wc3w@dxmarathon.com katılmayı planladıklarını belirten bir e-posta göndermelerini rica ediyoruz. İlk 75 katılımcı rezervasyon yaptıracaktır. Katılımda ayarlamalar 2025 program döneminde yapılabilir. DX Program Yöneticisi, gelecek yıllarda kendi takdirine bağlı olarak bu sayıyı artırma hakkını saklı tutar.

Puanlama

Puanlama çok basittir: yeni bir ülkede ilk kez çalıştığınızda bir puan ve yeni bir bölgede çalıştığınızda bir puan alırsınız. Ülke(DXCC) ve bölge(CQ Zone) puanlarını toplayın ve bu toplam puanınızdır. Çarpan yok.

Her ülke ve bölge yalnızca bir kez sayılır. Tek bir QSO hem ülke hem de bölge için geçerli olabilir. Örnek: Yıl içinde 238 ülke(DXCC) ve 37 (CQ Zone) bölgede çalışıyorsanız, puanınız 275’tir. CQ DX Ülkeler Listesi ve CQ Bölge Listesi resmi program listelerini oluşturur ve DX Maratonu web sitesinde listelenir. www.dxmarathon.com. Beraberlik durumunda, son puanlama teması kronolojik olarak daha önce olan katılımcı kazanan olarak değerlendirilecektir. DX Maraton Program Yöneticisinin kararları nihaidir.

Gönderim

Tüm başvurular 5 Ocak 2025 tarihine kadar gönderilmelidir. Çağrı işaretiniz yıl içinde değiştiyse veya istasyonunuzda bir yarışma çağrı işareti kullandıysanız, lütfen DX Maratonu giriş formunun en üstüne birincil Call girin ve diğerini formun yorumlar bölümüne ekleyin. Bu yapılmazsa, kullanılan her iki çağrı işareti için de kredi almazsınız ve herhangi bir istisna yapılmaz. Başvurular, entry.dxmarathon.com adresindeki DX Marathon web sitesi aracılığıyla yapılmalıdır. Uzatmaya izin verilmeyecektir.

Doğrulama

QSL veya diğer QSO doğrulama biçimleri gerekli değildir. Katılımcının, yalnızca katılımcının meşru olduğuna inanmak için her türlü nedene sahip olduğu istasyonlardan QSO ları talep etmesi ve yalnızca doğru bir iki yönlü değişimin açıkça gerçekleştirildiği QSO ları talep etmesi beklenir. Hak talebinde bulunulan bir ülke veya bölge için her ilgili QSO sağlam bir QSO olmalıdır. Bir DX istasyonuyla temas kurduğunu iddia eden istasyonun, çağrı işaretinin diğer istasyon tarafından tam ve doğru bir şekilde alınması ve iletilmesi beklenir. DX Maratonu puanlama ekibi, Dxpedition LOG veya talep edilen QSO’yu doğrulamak için mevcut kaynaklar da dahil olmak üzere katılımcılar tarafından gönderilen QSO’ları doğrulama hakkını saklı tutar . DX Maratonu personeli, tüm katılımcıları, başvuruları gönderilmeden önce QSO’larının doğruluğunu kontrol etmeye teşvik eder . Aslında onaylanan başvurular, katılımcılar için en az riskli seçeneklerdir. DX Maratonu personeli, katılımcıları web sitesini ziyaret etmeye ve öncelikli gönderim ayrıntılarının listelendiği yararlı ipuçları için SSS bölümünü dikkatlice okumaya teşvik eder.

Ayrıca, şu anda web sitesindeki “Kaynaklar” sekmemizde bulunan belirli DX aramaları hakkında kapsamlı bilgiler bulunmaktadır.

Puanlama sürecinde, DX Maratonu personeli, Asılsız, yanlış QSO’lar veya talep edilen ülkelerde çalışmayan istasyonlarla ilgili QSO’lar gibi geçersiz olduğu iddia edilen QSO’ları inceleyecektir. Bu hatalardan herhangi biri için yapılan başvurular katılımcının puanına dahil edilmeyecektir. Katılımcılar, sahtekarlık veya kötü sportmenlik durumlarında diskalifiye edilebilir. Her QSO, DX Maraton Program Yöneticisi ve personeli tarafından doğrulamaya tabi tutulabilir. DX Maraton Program Yöneticisinin kararları/kararları nihaidir.

Sonuçlar

Resmi puanların ve kazananların nihai listesi CQ dergisinde ve DX Marathon web sitesinde yayınlanacaktır. Talep edilen puanlar Ocak ayında gönderildikten sonra 30 gün içinde web sitesinde yayınlanacaktır. Doğrulamadan sonra nihai 2024 sonuçları, CQ Magazine Haziran 2025 sayısında yayınlanacak ve DX Marathon web sitesinde yayınlanacaktır.

Ödüller

Plaketler

DX Maratonu’nda plaketler şu şekilde verilecektir:

  • Sınırsız(Unlimited) en yüksek toplam puan
  • Sınırlı (Limited) en yüksek toplam puan
  • Formula Sınıfında en yüksek toplam puan
  • QRP’de en yüksek toplam puan
  • Dünya genelinde en yüksek CW
  • Dünya genelinde en yüksek SSB
  • Dünya genelinde en yüksek dijital puanlar
  • 6-10-,12-,15-,17-, 20-,30-,40-,60-,80- ve 160 metre bantları için tek bant girişleri için en yüksek toplam puan
  • 6 kıtanın her biri için en yüksek toplam puan
  • Avrupa ve Kuzey Amerika’daki en yüksek genel CW puanları

CW, SSB, grup ve kıta kazananları için plaketler sınıfa bakılmaksızın verilir ve yalnızca bu kategorilerdeki kazanan puanların genel DX Marathon Unlimited Class kazananının puanının en az %50’si olması durumunda verilebilir.

Gençlik kategorisindeki en yüksek toplam puan için bir plaque verilecektir. YL kaplamasında dünya çapında en yüksek puan için bir p laque verilecektir.

Aşağıda açıklanan “DX Marathon Challenge” başlıklı yeni oluşturulan kaplama için hem en yüksek puan hem de #1 ikincisi için bir plaket verilecektir.

Yarışmacılara yılda sadece bir plaket verilebilir.

Bir katılımcının birden fazla plaket almaya hak kazanması durumunda, bu katılımcı yukarıdaki sıraya göre en yüksek seviye için bir plaket alacaktır.

Sertifikalar

Sertifikalar nitelikli katılımcılara aşağıdaki sırayla verilir:

  • Avrupa ve Kuzey Amerika’daki CW hariç her kıtadaki üç modun her biri için en yüksek toplam puan
  • CQ bölgesinde en yüksek toplam puan
  • Her DXCC en yüksek toplam puan
  • ABD’deki her sınıf için en yüksek toplam puan
  • Sınırsız’da en yüksek toplam puan
  • Her ABD çağrı işareti bölgesinde Sınırlı, Formül ve QRP
  • Kanada çağrı işareti bölgesinde en yüksek toplam puan

Plaket kazananlar sertifika alamazlar. Bir katılımcı yalnızca bir sertifika almaya hak kazanabilir. Bir katılımcının birden fazla sertifika almaya hak kazanması durumunda, bu katılımcı yukarıdaki sıraya göre en yüksek seviye için bir sertifika alacaktır. Bir sertifikaya hak kazanmak için minimum puan seviyesi, her yıl DX Maraton Program Yöneticisi tarafından belirlenecek ve üzerinde bir sertifika verilecektir. DX Maraton Program Yöneticisinin kararları kesindir.

Özel Not: Şu anda, DX Maratonu tek mod/tek bant kombinasyonu ödülü için ödül vermemektedir. Bir gönderimin tüm girişleri tek bir bantta ve tek bir modda ise, tek bantlı bir gönderim olarak sayılacaktır.

Yıllık Özel Ödül

2024 yılında, K9EL’in son 17 yılda programa yaptığı katkının onuruna, DX Maraton Programı, John’un hizmetinin onuruna “John Sweeney K9EL Süper Maraton Ödülü” verecek. Ödül, “Süper DX Maraton Ödülü” olarak adlandırılacak. Ödül plaketi 2020-2024 yıllarını kullanarak DX Maraton Programı’nda beş yıl üst üste en yüksek kümülatif performansa sahip olan katılımcıya verilecektir. Tek plaket ödülü Kategoriden bağımsız olarak yapılacaktır, yani Sınırsız QRP’ye.

Gençlere Özel kategori

2024 için Gençlere Özel kategori , 1 Ocak 2000 veya daha sonra doğan herkese açıktır. Dünyadaki en yüksek Gençlik puanına bir Gençlik puanı verilecek ve altı Kıtanın her birinde en yüksek Gençlik puanına sertifika verilecektir. Gençlik kategorisine katılmak için katılımcının, başvuru formundaki yorum kutusunda belirtilen doğum günü ile Youth girişini talep etmesi gerekir. Tüm Gençler için yaş doğrulamasına tabi tutulabilir. Sertifika yeterliliği için, Gençlik girişinin toplam en az 100 puan alması gerekir. Bu kategoriye katılım, katılımcı için yukarıdaki plaket veya sertifikalardan herhangi birine katılımı dışlamaz.

YL Katılımı

2024 için YL katılımı , dünyadaki tüm kadın operatörlere açıktır. Dünyadaki en yüksek YL puanına bir YL plaketi verilecek ve altı Kıtanın her birinde en yüksek YL puanına sertifika verilecek. YL kategorisine girmek için, katılımcının yorum kutusunu kullanması ve gönderiminin YL olduğunu belirtmesi gerekir. Sertifika yeterliliği için, YL’nin toplam en az 100 puan alması gerekir. Bu kategoride katılım, katılımcı için yukarıdaki plaket veya sertifikalardan herhangi birine katılımı dışlamaz .

Kulüp Katılımı

DX Maratonu programı için Kulüp puanlarının değiştirilmesini teşvik ediyoruz. Başvuru sayfasında, bir katılımcının bir Kulübe üye olması durumunda doldurulabilecek bir atama vardır . Katılmak isteyen bir Kulüp , aşağıda belirtilen gereksinimleri-karşılamalıdır.

Kulüp puanı, belirlenen giriş kategorilerinden herhangi birinde üyeler tarafından gönderilen LOG lardan elde edilen toplam puandır. Kulüplerin üç sınıfı olacak ve her sınıf için dereceye girenlere plaket verilecektir. Katılımcı Kulüplerin girebileceği üç sınıf şunlardır:

  • 75 veya daha fazla katılımcıya sahip kulüpler.
  • 26 ile 74 katılımcı arasında katılımı olan kulüpler
  • 25 veya daha az katılımcıya sahip kulüpler

Kulüp olarak nitelendirilmek için aşağıdaki şartlara uymanız gerekir.

  • ABD-Kulüpleri:Katılan-tüm Club üyeleri 250 millik bir yarıçap içinde ikamet etmelidir.
  • Uluslararası Kulüpler: Katılan tüm Club üyeleri, Kulübün bulunduğu DXCC ülkesinde VEYA 400 km’lik bir yarıçap içinde ikamet etmelidir.
  • Kulüp kuruluşu, DXing, toplum hizmeti, Acil Durum Hizmetleri (yani ARES) veya yarışma gibi amatör radyo faaliyetlerinde bulunmalıdır. JARL, REF, DARC ve benzerleri gibi ulusal organizasyonlar Kulüp olarak nitelendirilmez ve katılmaya uygun değildir .
  • Kulüplerin başvurması için, Başkan/liderlik, Kulüpleri için tutarlı bir giriş adı oluşturmalıdır. Örneğin, Northern Illinois DX Association, katılımcının başvuru formlarında yalnızca bir isim olarak ifade edilmelidir. Northern Illinois DX Association, Northern Illinois DXA vb. gibi birden fazla girişin aksine adlarını “NIDXA” olarak belirleyebilir. Puanlama için sadece aynı Kulüp isimleri dikkate alınacaktır.
  • DX Maraton Programı Yöneticisi ve personeli, yukarıdaki kurallara belirtildiği gibi uyulmasını bekler. Herhangi bir kural ihlal edilirse, kulüp başvurusu reddedilebilir. DX Maraton Programı Administratveya tüm Kulüp elemelerine ilişkin karar nihaidir.