CQ DX Marathon

Ετήσιος Μαραθώνιος DX του περιοδικού CQ - Κανόνες Προγράμματος 2024

Translated by Savas Pavlidis SV2AEL

Ετήσιος Μαραθώνιος DX του περιοδικού CQ - Κανόνες Προγράμματος 2024

1 Ιανουαρίου – 31 Δεκεμβρίου 2024 Προθεσμία αποστολής ημερολογίων: 5 Ιανουαρίου 2025

Ο CQ DX Marathon έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τη δραστηριότητα DXing καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μετράνε οι επαφές σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες (160 - 6 μέτρα), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τους διαγωνισμούς (60, 30, 17 & 12 μέτρα).

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επαφές που πραγματοποιούνται από συμμετοχή σε διαγωνισμούς, εφόσον γίνονται από τον ίδιο σταθμό λειτουργίας.

Εδώ είναι οι πλήρεις κανόνες:

Περίοδος δραστηριότητας

Ο CQ DX Marathon είναι μια ετήσια δραστηριότητα, που ξεκινά στις 00:00 UTC την 1η Ιανουαρίου και λήγει στις 23:59 UTC στις 31 Δεκεμβρίου.

Συχνότητες

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε εγκεκριμένη ραδιοερασιτεχνική συχνότητα από τα 160 έως τα 6 μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν επιτρέπονται κανονικά για διαγωνισμούς (60, 30, 17 & 12 μέτρα). Δεν επιτρέπονται επαφές μέσω αναμεταδοτών ή δορυφόρων για πίστωση πόντων, ούτε οι επαφές με κινητούς θαλάσσιους σταθμούς ή αεροναυτικής. Όλες οι επαφές πρέπει να γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων – δηλαδή, οι επαφές τύπου Echolink, DMR, All-Star δεν προσμετρώνται.

Διαμορφώσεις

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διαμορφώσεις για τις οποίες ο χειριστής έχει άδεια. Παραδείγματα των ειδών διαμόρφωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα DX Marathon είναι τα ακόλουθα:

  • CW: Χρησιμοποίηση του Διεθνή Κώδικα Μορς.
  • Phone: USB, LSB, DSB, FM (φωνή), AM
  • Digital: FT8, FT4, PSK, RTTY

Γενικά

Κάθε συμμετέχων στο DX Marathon μπορεί να υποβάλει ένα μόνον ημερολόγιο κάθε χρόνο ανά τοποθεσία λειτουργίας. Οι συμμετέχοντες που υποβάλλουν αρχεία ημερολογίων για καταχωρίσεις μίας διαμόρφωσης ή μίας μπάντας πρέπει να περιλαμβάνουν μόνον αυτές τις επαφές στην υποβολή τους. Τα αρχεία ημερολογίων που υποβάλλονται με πολλαπλές διαμορφώσεις ή σε πολλές μπάντες δεν θα ληφθούν υπόψη για συμμετοχή μίας διαμόρφωσης ή μίας μπάντας. Ένας συμμετέχων μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και δύο διακριτικά κλήσης ανά σταθμό, υπό την προϋπόθεση ότι τα διακριτικά κλήσης αναφέρονται σαφώς στο έντυπο υποβολής. Και τα δύο διακριτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται στην ίδια τοποθεσία λειτουργίας χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τις κεραίες που αντιστοιχούν στην κατηγορία που έχει δηλωθεί.

Επιτρέπεται η απομακρυσμένη λειτουργία (Remote operation) εάν όλοι οι πομποί, οι δέκτες και οι κεραίες βρίσκονται σε μία μόνο φυσική τοποθεσία. Ένας απομακρυσμένος σταθμός σε διαφορετική χώρα από τη χώρα άδειας του συμμετέχοντος πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς της χώρας αυτής. Μόλις ο συμμετέχων επιλέξει έναν απομακρυσμένο σταθμό, πρέπει να χρησιμοποιεί τον ίδιο απομακρυσμένο σταθμό για όλη την περίοδο δραστηριότητας του έτους.

Εάν ένας συμμετέχων λειτουργεί τόσο από έναν κύριο όσο και από έναν απομακρυσμένο σταθμό, θα αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές συμμετοχές. Κάθε συμμετοχή μπορεί να υποβληθεί υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαφορετικά διακριτικά κλήσης ή ένα φορητό (portable) διακριτικό κλήσης. Δεν επιτρέπονται συμμετοχές που περιλαμβάνουν επαφές που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια απομακρυσμένων δεκτών και/ή πομπών εκτός από επαφές από τον κύριο σταθμό.

Εάν ο Διαχειριστής του προγράμματος DX Marathon διαπιστώσει ότι μια υποβολή περιλαμβάνει QSOs που συνδυάζονται από περισσότερες από μία τοποθεσίες, ο συμμετέχων μπορεί να αποκλειστεί από το πρόγραμμα DX Marathon και η υποβολή του τρέχοντος έτους δεν θα βαθμολογηθεί. Οι αποφάσεις του Διαχειριστή του Προγράμματος Μαραθωνίου DX είναι οριστικές.

Κατηγορίες

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες συμμετοχών, “Unlimited”, “Limited”, “Formula” και “QRP”. Οι συμμετέχοντες πρέπει να λειτουργούν μόνο σε εκείνα τα τμήματα ζώνης συχνοτήτων που επιτρέπονται βάση της άδειάς τους. Η χρήση δικτύων spotting επιτρέπεται για όλες τις κατηγορίες. Όταν αναφέρεται η ισχύς στα παρακάτω, προσμετράτε στο σημείο τροφοδοσίας της κεραίας.

Unlimited

Η κατηγορία Unlimited (Απεριόριστη) επιτρέπει στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν μέχρι τη μέγιστη νόμιμη ισχύ που επιτρέπεται σε κάθε μπάντα και την ισχύ που επιτρέπεται με βάση την άδεια λειτουργίας τους. Οποιαδήποτε κεραία ή συνδυασμός κεραιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κατηγορία.

Limited

Στους συμμετέχοντες της κατηγορίας Limited (Περιορισμένη) επιτρέπεται μέγιστη ισχύς εξόδου 100 Watt. Επιτρέπονται κεραίες όπως κάθετες ή συρμάτινες κεραίες. Παραδείγματα συρμάτινων κεραιών περιλαμβάνουν συρμάτινα δίπολα, G5RV, Windoms, off-center fed (OCF) και end-fed κεραίες. Οποιεσδήποτε τέτοιες κεραίες, είτε κάθετες είτε συρμάτινες, δεν μπορούν να βρίσκονται ψηλότερα από 15 μέτρα (50 πόδια) από το έδαφος και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 41 μέτρα (135 πόδια) σε μήκος. Εάν χρησιμοποιείται κεραία με επικλινές σύρμα, το υψηλότερο σημείο αγκύρωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 πόδια (15m) πάνω από το έδαφος. Εάν χρησιμοποιούνται δύο πύργοι/ιστοί ή δέντρα, ισχύουν οι απαιτήσεις μήκους και ύψους που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

Εάν ο συμμετέχων κατοικεί σε πολυώροφη οικοδομή, οι κατακόρυφες και συρμάτινες κεραίες επιτρέπονται στην οροφή της οικοδομής με τους περιορισμούς μήκους που αναφέρονται παραπάνω. Τα περιστρεφόμενα δίπολα στην οροφή πολυώροφων κτιρίων επιτρέπονται μόνο εάν το ύψος δεν υπερβαίνει τα 15 μέτρα (50 πόδια) σε αυτή την κατηγορία. Για τις συρμάτινες κεραίες ισχύουν οι περιορισμοί μήκους 135 ποδών (41m).

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεραίες που χαρακτηρίζονται ως “συστοιχία” (array). Σε μια κεραία συστοιχίας σημαίνει η ύπαρξη οδηγούμενου στοιχείου ή στοιχείων καθώς και παρασιτικών στοιχείων. Παραδείγματα είναι κεραίες τύπου Yagis, Hexbeams, Spider beams και Cubical Quads. Αυτές οι κεραίες περιορίζονται σε 3 στοιχεία και μήκος βραχίονα (boom) όχι μεγαλύτερο από 16 πόδια (5m) και πρέπει είναι αναρτημένες σε μέγιστο ύψος 50 πόδια (15m) πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Τα περιστρεφόμενα δίπολα για 30m και 40m επιτρέπονται σε αυτή την κατηγορία με την επιφύλαξη των παραπάνω περιορισμών ύψους.

Formula

Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία Formula επιτρέπεται να έχουν μέγιστη ισχύ εξόδου 100 Watt.

Επιτρέπονται κεραίες όπως κάθετες ή συρμάτινες. Παραδείγματα συρμάτινων κεραιών περιλαμβάνουν δίπολα, G5RV, Windom, off-center fed (OCF) και end-fed κεραίες. Οποιεσδήποτε τέτοιες κεραίες, είτε κάθετες είτε συρμάτινες, δεν μπορούν σε κανένα σημείο να είναι ψηλότερα από 65 πόδια (20m) από το έδαφος και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 135 πόδια (41m) σε μήκος. Εάν χρησιμοποιείται κεραία με επικλινές σύρμα, το υψηλότερο σημείο αγκύρωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 65 πόδια (20m). Εάν ένας συμμετέχων κατοικεί σε πολυώροφο κτίριο, οι κατακόρυφες και συρμάτινες κεραίες, επιτρέπονται στην οροφή του κτιρίου με την επιφύλαξη των περιορισμών ύψους που αναφέρονται στην περιορισμένη κατηγορία. Ισχύουν οι περιορισμοί μήκους των 41 μέτρων (135 πόδια).

Σε αυτή την κατηγορία δεν επιτρέπεται η χρήση κεραιών συστοιχίας (Array) ή περιστρεφόμενων δίπολων (rotatable dipoles).

QRP

Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία QRP επιτρέπεται να έχουν μέγιστη ισχύ εξόδου 5 watt. Οι χειριστές που επιλέγουν την κλάση QRP περιορίζονται σε κεραίες σε έναν μόνο πύργο/ιστό, του οποίου το ύψος δεν υπερβαίνει τα 65 πόδια ή τα 20 μέτρα πάνω από το έδαφος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συρμάτινες κεραίες, αλλά πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της επιλογής της κλάσης Formula Class και μπορούν να στηρίζονται σε πύργο/ιστό σε ένα και μόνο σημείο.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κεραίες της κατηγορίας “συστοιχίας” (array). Μια κεραία συστοιχίας σημαίνει οδηγούμενο στοιχείο ή στοιχεία και παρασιτικά στοιχεία. Ως παραδείγματα περιλαμβάνονται οι Yagis, Hexbeams, Spider beams και Cubical Quads. Αυτές οι κεραίες περιορίζονται σε 3 στοιχεία και μήκος βραχίονα (boom) όχι μεγαλύτερο από 16 πόδια (5m) και πρέπει να είναι αναρτημένες σε μέγιστο ύψος 65 πόδια (20m) πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Τα περιστρεφόμενα δίπολα για 30m και 40m επιτρέπονται σε αυτή την κατηγορία με την επιφύλαξη των παραπάνω περιορισμών ύψους. Εάν ένας συμμετέχων ζει σε πολυώροφη οικοδομή, οι κάθετες και συρμάτινες κεραίες επιτρέπονται στην οροφή της κατασκευής, εάν συμμορφώνονται με τον περιορισμό ύψους όπως αναφέρεται παραπάνω. Ισχύουν οι περιορισμοί μήκους των 41m (135 πόδια).

DX Marathon Challenge

Αυτό το βραβείο είναι νέο για το πρόγραμμα του 2024. Οι συμμετέχοντες που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του έτους σε όσες περισσότερες οντότητες χωρών και ζώνες CQ σε κάθε ζώνη 80-10 μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών WARC (80-40-30-20-17-15-12-10). Όλοι οι τρόποι θα μετράνε και θα περιλαμβάνουν CW, Φωνή και Ψηφιακά. Δύο πλακέτες θα απονεμηθούν για το Challenge Overlay, από μία για την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Όλες οι κατηγορίες Unlimited μέχρι QRP. Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες υποβολής. Παρακαλείστε να ελέγχετε την ιστοσελίδα του Μαραθωνίου DX μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Εν τω μεταξύ, οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταγράψουν όλα τα QSOs σε όλες τις μπάντες στο πρόγραμμα καταγραφής τους. Λόγω των πιθανών επιπτώσεων στο εργαλείο βαθμολόγησης, ο Διαχειριστής του προγράμματος DX διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτή την κατηγορία. Για το έτος 2024, ζητάμε από κάθε συμμετέχοντα που θα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτή την επικάλυψη, να στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο wc3w@dxmarathon.com το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου 2024, αναφέροντας ότι προτίθεται να συμμετάσχει. Οι πρώτοι 75 συμμετέχοντες θα διεκδικήσουν μια κράτηση. Αναπροσαρμογές στη συμμετοχή μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος 2025. Ο διαχειριστής του προγράμματος DX διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό αυτό κατά την απόλυτη κρίση του τα επόμενα έτη.

Σκοράρισμα

Η βαθμολογία είναι πολύ απλή: κερδίζετε έναν πόντο την πρώτη φορά που εργάζεστε σε μια νέα Χώρα και έναν πόντο για την εργασία με μια νέα Ζώνη. Προσθέστε τους πόντους των Χωρών και των Ζωνών και αυτό είναι το συνολικό σας σκορ. Δεν υπάρχουν πολλαπλασιαστές (multipliers).

Κάθε Χώρα και Ζώνη μετράει μόνο μία φορά. Ένα QSO μπορεί να μετρήσει και για μια χώρα και για μια ζώνη. Παράδειγμα: Εάν κατά τη διάρκεια του έτους δουλέψετε με 238 χώρες και 37 ζώνες, η βαθμολογία σας είναι 275. Ο κατάλογος Χωρών CQ DX και ο κατάλογος Ζωνών CQ αποτελούν τους επίσημους καταλόγους του προγράμματος και παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Μαραθωνίου DX. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, νικητής θα κριθεί ο συμμετέχων του οποίου η τελευταία επαφή βαθμολόγησης ήταν προγενέστερη χρονολογικά. Οι αποφάσεις του διαχειριστή του προγράμματος του Μαραθωνίου DX είναι οριστικές.

Υποβολές

Όλες οι υποβολές των συμμετοχών πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2025. Εάν το διακριτικό σας άλλαξε κατά τη διάρκεια του έτους ή εάν χρησιμοποιήσατε ένα διαγωνιστικό διακριτικό κλήσης στο σταθμό σας, παρακαλείστε να καταχωρήσετε το πρωτεύον διακριτικό σας στην κορυφή της φόρμας συμμετοχής του Μαραθωνίου DX και να προσθέσετε το άλλο στην ενότητα των σχολίων της φόρμας. Εάν αυτό δεν γίνει, δεν θα λάβετε πίστωση και για τα δύο διακριτικά που χρησιμοποιήσατε και δεν θα γίνουν εξαιρέσεις. Οι υποβολές πρέπει να γίνονται μέσω του δικτυακού τόπου του Μαραθωνίου DX στη διεύθυνση entry.dxmarathon.com. Δεν επιτρέπονται παρατάσεις.

Επαλήθευση

Δεν απαιτούνται QSL ή άλλες μορφές επαλήθευσης του QSO. Ο συμμετέχων αναμένεται να διεκδικήσει επαφές μόνο από σταθμούς για τις οποίες έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι είναι νόμιμες, και να διεκδικήσει μόνο επαφές στις οποίες πραγματοποιήθηκε σαφή και ακριβής αμφίδρομη ανταλλαγή. Κάθε επαφή για μια διεκδικούμενη χώρα ή ζώνη πρέπει να είναι μια ακριβής και σωστή επαφή. Ο σταθμός που διεκδικεί μια επαφή με ένα σταθμό DX αναμένεται να έχει λάβει και μεταδώσει πλήρως και με ακρίβεια το διακριτικό του στον άλλο σταθμό. Η ομάδα βαθμολόγησης του Μαραθωνίου DX διατηρεί το δικαίωμα να επαληθεύσει τα QSO που υποβάλλονται από τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων καταγραφής Dxpedition ή οποιωνδήποτε άλλων διαθέσιμων πηγών για την επικύρωση του ισχυριζόμενου QSO. Το προσωπικό του Μαραθωνίου DX ενθαρρύνει όλους τους συμμετέχοντες να ελέγχουν την ακρίβεια των QSOs τους πριν από την υποβολή τους. Οι υποβολές που είναι πράγματι επιβεβαιωμένες (confirmed) είναι οι επιλογές με το μικρότερο ρίσκο για τους συμμετέχοντες. Το προσωπικό του Μαραθωνίου DX ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να επισκεφθούν τον ιστότοπο του και να διαβάσουν προσεκτικά την ενότητα FAQ για χρήσιμες συμβουλές, όπου παρατίθενται υψηλής προτεραιότητας λεπτομέρειες σχετικά με την υποβολή.

Υπάρχουν επίσης εκτενείς πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες δραστηριότητες DX, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος στην καρτέλα " Resources" του συγκεκριμένου ιστοτόπου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βαθμολόγησης, το προσωπικό του Μαραθωνίου DX θα επανεξετάσει τα αιτούμενα QSOs που είναι άκυρα, όπως επαφές με πειρατές, λάθος διακριτικά ή σταθμούς που δεν λειτουργούν από χώρες οι οποίες έχουν αιτηθεί. Οι υποβολές για οποιοδήποτε από αυτά τα λάθη δεν υπολογίζονται στη βαθμολογία του συμμετέχοντα. Οι συμμετέχοντες μπορεί να αποκλειστούν σε περιπτώσεις απάτης ή κακής αθλητικής συμπεριφοράς. Κάθε QSO μπορεί να υπόκειται σε έλεγχο από τον Διαχειριστή του προγράμματος DX Marathon και το προσωπικό του. Οι αποφάσεις/κρίσεις του Διαχειριστή του προγράμματος DX Marathon είναι οριστικές.

Αποτελέσματα

Η τελική λίστα με τα επίσημα αποτελέσματα και τους νικητές θα δημοσιευτεί στο περιοδικό CQ και στην ιστοσελίδα του Μαραθωνίου DX. Τα προσωρινά αποτελέσματα (claimed scores) θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα εντός 30 ημερών από την υποβολή των αποτελεσμάτων τον Ιανουάριο. Τα τελικά αποτελέσματα του 2024 μετά την επαλήθευση θα εμφανιστούν στο τεύχος Ιουνίου 2025 του περιοδικού CQ και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μαραθωνίου DX.

Βραβεία

Πλακέτες: Το DX Marathon θα απονείμει πλακέτες ως εξής: Yψηλότερη συνολική βαθμολογία στην κατηγορία Unlimited, Yψηλότερη συνολική βαθμολογία στην κατηγορία Limited, Yψηλότερη συνολική βαθμολογία στην κατηγορία Formula, Yψηλότερη συνολική βαθμολογία στο QRP, Yψηλότερη παγκόσμια συνολική βαθμολογία μόνο σε CW, Yψηλότερη παγκόσμια συνολική βαθμολογία μόνο σε SSB και Yψηλότερη παγκόσμια συνολική βαθμολογία μόνο σε Digital, Yψηλότερη συνολική βαθμολογία για συμμετοχές σε μεμονωμένες μπάντες για τις μπάντες των 6-10, 12, 15, 17, 20, 30, 40, 60, 80 και 160 μέτρων, υψηλότερη συνολική βαθμολογία για κάθε μία από τις 6 ηπείρους και υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε CW στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οι πλακέτες για τους νικητές των CW, SSB, ζωνών και ηπείρων απονέμονται ανεξάρτητα από την κατηγορία και μπορούν να απονεμηθούν μόνο εάν οι νικητήριες βαθμολογίες στις κατηγορίες αυτές είναι τουλάχιστον 50% της βαθμολογίας του συνολικού νικητή της κατηγορίας DX Marathon Unlimited. Μια πλακέτα θα απονεμηθεί για την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στην Κατηγορία Νεολαίας. Μια πλακέτα θα απονεμηθεί για την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στην Κατηγορία YL. Μια πλακέτα θα απονεμηθεί τόσο για την υψηλότερη βαθμολογία όσο και για το #1 runner up για τη νέα κατηγορία που περιγράφεται παρακάτω με τίτλο “DX Marathon Challenge”. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μόνο μία πλακέτα ανά έτος. Σε περίπτωση που ένας συμμετέχων προκριθεί για περισσότερες από μία πλακέτες, ο εν λόγω συμμετέχων θα λάβει μια πλακέτα για το υψηλότερο επίπεδο με βάση την παραπάνω σειρά.

Πιστοποιητικά

Πιστοποιητικά απονέμονται στους συμμετέχοντες με την ακόλουθη σειρά: Υψηλότερη συνολική βαθμολογία για κάθε έναν από τους τρεις τρόπους διαμόρφωσης σε κάθε ήπειρο, με εξαίρεση το CW στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική- υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε κάθε ζώνη CQ- υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε κάθε χώρα- υψηλότερη συνολική βαθμολογία για κάθε κατηγορία στις ΗΠΑ- υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε Unlimited, Limited, Formula και QRP σε κάθε περιοχή κλήσεων των ΗΠΑ- υψηλότερη συνολική βαθμολογία σε κάθε Καναδική περιοχή κλήσεων. Οι νικητές των πλακετών δεν δικαιούνται πιστοποιητικά. Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να λάβει μόνο ένα πιστοποιητικό. Σε περίπτωση που ένας συμμετέχων πληροί τις προϋποθέσεις για περισσότερα από ένα πιστοποιητικά, ο εν λόγω συμμετέχων θα λάβει πιστοποιητικό για το υψηλότερο επίπεδο με βάση την παραπάνω σειρά. Ο διαχειριστής του προγράμματος DX Marathon θα καθορίζει κάθε χρόνο ένα ελάχιστο επίπεδο βαθμών για την απόκτηση πιστοποιητικού, πάνω από το οποίο θα εκδίδεται πιστοποιητικό. Οι αποφάσεις του διαχειριστή του προγράμματος DX Marathon είναι οριστικές.

Ειδική σημείωση: Επί του παρόντος, ο Μαραθώνιος DX δεν παρέχει βραβεία για συνδυασμό μιας διαμόρφωσης/μίας μπάντας. Εάν μια υποβολή έχει όλες τις συμμετοχές σε μία μόνο μπάντα και έναν μόνο τρόπο διαμόρφωσης, θα υπολογίζεται ως υποβολή μίας μόνο μπάντας.

Ετήσιο Ειδικό Βραβείο

Προς τιμήν του John K9EL ο οποίος έχει προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες τα τελευταία 17 χρόνια στο πρόγραμμα DX Marathon θα εκδοθεί το “John Sweeney K9EL Super Marathon Award”. Το βραβείο θα ονομάζεται “The Super DX Marathon Award”. Η πλακέτα του βραβείου θα δοθεί στον συμμετέχοντα που είχε τις υψηλότερες επιδόσεις αθροιστικά στα πέντε συνεχόμενα έτη, στο πρόγραμμα DX Marathon, δηλαδή κατά τα έτη 2020-2024. Η απονομή της ειδικής αυτής πλακέτας θα γίνεται ανεξάρτητα από την κατηγορία, δηλαδή από Unlimited έως το QRP.

Κατηγορία Νέων - Youth Overlay

Η Κατηγορία Νεολαίας για το 2024 είναι ανοικτή σε όλους όσους γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2000 ή αργότερα. Μια πλακέτα Νέων θα απονεμηθεί στην υψηλότερη βαθμολογία Νέων στον κόσμο και πιστοποιητικά θα απονεμηθούν στην υψηλότερη βαθμολογία Νέων σε κάθε μία από τις έξι ηπείρους. Για να συμμετάσχει στην κατηγορία Νεολαίας, ο συμμετέχων πρέπει να δηλώσει συμμετοχή Νεολαίας (Youth entry) με την ημερομηνία γέννησης να αναφέρεται οπωσδήποτε στο πλαίσιο σχολίων της φόρμας υποβολής. Όλες οι συμμετοχές Νέων μπορεί να υπόκεινται σε έλεγχο ηλικίας. Για την απόκτηση πιστοποιητικού, η συμμετοχή Νέων πρέπει να επιτύχει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον 100 πόντων. Η συμμετοχή σε αυτή την κατηγορία δεν αποκλείει τη συμμετοχή για οποιαδήποτε από τις παραπάνω πλακέτες ή πιστοποιητικά για τον συμμετέχοντα.

Κατηγορία Γυναικών - YL Overlay

Η κατηγορία YL για το 2024 είναι ανοιχτή σε κάθε γυναίκα χειριστή στον κόσμο. Μια πλακέτα YL θα απονεμηθεί στην υψηλότερη βαθμολογία YL στον κόσμο και πιστοποιητικά θα απονεμηθούν στην υψηλότερη βαθμολογία YL σε κάθε μία από τις έξι ηπείρους. Για να συμμετάσχει στην επικάλυψη YL, η διαγωνιζόμενη πρέπει να χρησιμοποιήσει το πλαίσιο σχολίων και να δηλώσει ότι η υποβολή του είναι στην κατηγορία YL. Για την απόκτηση πιστοποιητικού, η YL πρέπει να επιτύχει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον 100 πόντων. Η συμμετοχή σε αυτή την κατηγορία δεν αποκλείει τη συμμετοχή για οποιαδήποτε από τις παραπάνω πλακέτες ή πιστοποιητικά για την συμμετέχουσα.

Club Overlay

Ενθαρρύνουμε την υποβολή βαθμολογιών από Λέσχες για το πρόγραμμα DX Marathon. Υπάρχει μια ένδειξη στη σελίδα υποβολής που μπορεί να συμπληρωθεί αν ένας συμμετέχων είναι μέλος μιάς Λέσχης. Μια Λέσχη που επιθυμεί να συμμετάσχει πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που περιγράφονται παρακάτω.

Η βαθμολογία της Λέσχης είναι η συνολική βαθμολογία των καταγραφών που υποβάλλονται από τα μέλη σε οποιαδήποτε από τις καθορισμένες κατηγορίες συμμετοχής. Θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες λεσχών και θα απονεμηθούν πλακέτες στους νικητές κάθε κατηγορίας. Οι τρεις κατηγορίες για τις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι συμμετέχουσες λέσχες είναι οι εξής:

  • Λέσχες με υποβολές άνω των 75 συμμετεχόντων ή περισσότερες.
  • Λέσχες με συμμετοχές μεταξύ 26 και 74 συμμετεχόντων.
  • Λέσχες με υποβολές 25 ή λιγότερων συμμετεχόντων.

Για να προκριθείτε ως λέσχη, πρέπει να τηρείτε τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

  • Λέσχες των ΗΠΑ: Όλα τα συμμετέχοντα μέλη της Λέσχης πρέπει να διαμένουν σε ακτίνα 250 μιλίων.
  • Διεθνείς λέσχες: Όλα τα συμμετέχοντα μέλη της Λέσχης πρέπει να κατοικούν είτε εντός της χώρας DXCC όπου βρίσκεται η Λέσχη Ή εντός ακτίνας 400 χιλιομέτρων.
  • Η οντότητα της Λέσχης πρέπει να ασχολείται με ραδιοερασιτεχνικές δραστηριότητες όπως DXing, κοινωνική υπηρεσία, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (π.χ. ARES) ή διαγωνισμούς. Εθνικές οργανώσεις όπως οι JARL, REF, DARC και τα παρόμοια δεν θεωρούνται Λέσχες και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
  • Για να υποβάλουν οι Λέσχες, ο Πρόεδρος ή η ηγεσία της πρέπει να καθιερώσει ένα σταθερό όνομα συμμετοχής για τη Λέσχη τους. Για παράδειγμα, το Northern Illinois DX Association θα πρέπει να εκφράζεται μόνο ως ένα όνομα στις φόρμες υποβολής των συμμετεχόντων. Η Northern Illinois DX Association μπορεί να προσδιορίσει το όνομά της ως “NIDXA” σε αντίθεση με τις πολλαπλές καταχωρήσεις όπως Northern Illinois DXA, κ.λπ. Μόνο πανομοιότυπα ονόματα συλλόγων που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για βαθμολόγηση.
  • Ο Διαχειριστής του Προγράμματος Μαραθωνίου DX και το προσωπικό του αναμένουν ότι οι παραπάνω κανόνες θα τηρηθούν όπως αναφέρθηκαν. Εάν παραβιαστεί οποιοσδήποτε κανόνας, η υποβολή της λέσχης μπορεί να απορριφθεί. Η απόφαση του Διαχειριστή του Προγράμματος Μαραθωνίου DX σχετικά με όλα τα προσόντα της Λέσχης είναι οριστική.